سوله

سوله چیست؟

سوله از جمله سازه های فلزی است که اکثرا به صورت صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد . این سازه با سقفی شییدار طراحی شده و از آن به عنوان مکان کارخانه، سالن های ورزشی، مرغداری، گاو داری، انبار فروشگاه ها و حتی آشیانه های هواپیما استفاده می شود.

در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی را به صورت جامع و مفید در خصوص سوله، اجزا و انواع مختلف آن در اختیار شما خوانندگان عزیز و محترم قرار دهیم؛ پس اگر به این دسته از موضوعات علاقه مند هستید با ما تا پایان این متن همراه باشید.

سوله چیست

آشنایی اولیه با سوله ها و انواع آن :
همانطور که در ابتدای متن نیز به آن اشاره شد؛ سوله ها (ویکی پدیا) از جمله سازه های فولادی و پیش ساخته ساختمانی هستند که از نظر شکل و شمایل با دیگر سازه ها با تفاوت های همراه است و امروزه از این محل استفاده های کاربردی می شود.

سقف شیبدار، ارتفاع زیاد از کف تا سقف، دهنه بزرگ و همچنین ابعاد و اندازه بزرگ چنین فضاهایی آن را به مکانی در جهت استقرار انواع کارخانه ها، تالارها، مراکز تولیدی و صنعتی، نمایشگاه، ورزشگاه ها و سالن های ورزشی، انبار و …. تبدیل کرده است.

این نوع از سازه ها از نظر قیمتی و سرعت ساخت نیز در مقایسه با سازه های دیگر از شرایط بهتری برخوردار بوده و اجزای (قطعات) مورد استفاده در ساخت آن دارای ابعاد و اندازه متغیری می باشد.

قطعات و اجزای سازنده سوله:

قاب فلزی مورد استفاده برای ساخت یک سوله با توجه به کاربرد مورد نظر آن می توان به صورت ساده یا مرکب طراحی شود. بنابراین در حالت کلی اجزای مورد استفاده برای یک قاب فلزی پیش ساخته با توجه به نوع و شکل نهایی آن می تواند شامل هر یک از موارد مطرح شده در قسمت زیر باشد :

  • ستون (column)
  • کف ستون (Base plate)
  • قوطی( Box)
  • پیچ و مهره
  • تیر (Beam)
  • رفتر وال پست ( (wall post)
  • بادبند سقفی و دورتادور (Brace)
  • آب چکان تکیه گاه
  • پرلین یا (z purlin)
  • تیر کرین (crane Beam)
  • میل مهار یا سگراد (anchor rode )
  • بولت (Bolt)
  • سقف سوله
  • جرثقیل یا براکت مراحل اجرای پروژه

مراحل ساخت سوله :

در یک دسته بندی کلی می توان کلیه مراحلی که برای ساخت یک سوله باید پشت سر گذاشت را به صورت زیر نام برد :

  • ساخت و مونتاژ تمام قطعات اسکلت فلزی در داخل کارخانه
  • حمل قطعات و اجزای اصلی و جانبی به محل تعیین شده
  • عملیات تنظیم و نصب قطعات پیش ساخته با جرثقیل و تیر و ابزار لازم
  • جوشکاری و اتصال قطعات به یکدیگر با دقت و مهارت بالا
  • اجرای سقف شیبدار در نظر گرفته شده برای آن بر اساس محاسبات طراح

عوامل تاثیر گذار بر ساخت سوله:

شیب سقف سازه سوله بر حسب محاسبات مشخصی توسط طراح تعیین شده که عوامل مختلفی نظیر میزان بارش برف و باران، جریان هوا و …. بر روی نحوه این محاسبات تاثیر گذار هستند. همچنین این سازه از نظر وزنی و تحمل بار قطعات سازنده آن تابع شرایط و عوامل تاثیر گذار مختلفی بوده که از جمله آنها می توان به موقعیت قرارگیری، سرعت وزش باد و میزان بارش باران و برف و … اشاره داشت.

بهتر است که بدانید قطعات مورد استفاده در ساخت این نوع از سالن های بزرگ برای مصارف گوناگون صنعتی بسته به نوع و شرایط آن واحد صنعتی با دیگری متفاوت خواهد بود.

بنابراین در یک جمع بندی کلی می توان گفت که طراحی و ساخت این ساختمان فولادی کاربردی در یک مکان مشخص به عواملی نظیر شرایط اقلیمی، اندازه دهنه ورودی، ارتفاع، طول و ابعاد واقعی به صرفه و اقتصادی آن و میزان شیب و استحکام سقف در برابر تحمل بار ناشی از بارش برف و … بستگی داشته و این عوامل بسته به نوع کاربرد آن ممکن است با دیگری کمی متفاوت باشد.

  • موقعیت مکانی برپایی سازه از نظر میزان سرعت وزش باد
  • حداکثر میزان بارش برف و باران در آن منطقه
  • دهانه سالن بسته به کاربرد مورد انتظار از آن
  • ارتفاع ستون‌ها (در صورت نیاز استفاده از جرثقیل سقفی)
  • رعایت کیفیت جوشکاری
  • استفاده از پیچ و مهره‌ و یا سایر متریال استاندارد و با کیفیت
  • زنگ زدایی و رنگ آمیزی علمی یا کارگذاری صحیح اجزا

انواع سوله:

سوله‌ دارای انواع گوناگون و گسترده ای می‌باشند که طراحی و ساخت هر یک از انواع مختلف آن با توجه به استفاده ای که از این سازه فولادی برای مصارف گوناگون نظیر صنعتی، ورزشی و …. می شود با دیگری متفاوت است. انواع گوناگون سوله را بر حسب هر یک از خصوصیات و ویژگی های آن در مرحله طراحی و اجرا نظیر تعداد دهنه و شکل می توان به صورت دسته های زیر نام برد :

  1. سوله تک دهانه به صورت ۸
  2. سوله دو یا چند دهنه با ستون مشترک به صورت ۸۸ یا ۸۸۸ یا ۸۸۸۸
  3. سوله دو دهانه به صورت ۸۸
  4. سوله مدور
  5. سوله قوسی
  6. سوله چند ضلعی
سوله صنعتی

انواع سوله های صنعتی:

سوله های صنعتی به عنوان یکی از کاربردی ترین انواع سوله های موجود در بازار شناخته می شوند که بر حسب اهداف مورد نظر، از آن برای حوزه های مختلف کاری مختلف استفاده می شود.
این نوع از سازه ها از فولاد ساخته شده و اجزای سازنده آن به وسیله پیچ و مهره به یکدیگر متصل شده اند تا در نهایت ساختار و استخوان بندی اصلی ساختمان برای آجر چینی، سقف و … شکل گیرد.

این نوع از سوله ها را بر حسب خصوصیات مد نظر طراحی و مالک به صورت شکل های مختلف نامبرده در قسمت قبل طراحی کرده و به طول کلی انواع مختلف آن در سه دسته زیر جای میگیرند :

سوله خرپایی

سازه خرپایی :

این نوع از سوله های صنعتی در عین وزن بسیار کم خود به دلیل استفاده کم از فولاد دارای مقاومت و استحکام بالایی بوده و ساخت آن از نظر اقتصادی هزینه زیادی را برای مالک در مقایسه با سایر سوله ها در پی نخواهد داشت.

این سازه سبک با توجه به کیفیت بالا و کاربرد فراوان خود برای استفاده کاربری های مختلف، هم اکنون در کشور ما بسیار مورد استقبال افراد قرار گرفته و عدم محدودیت در ساخت هر تعداد دهانه از دیگر ویژگی های آن به شمار می آید.

بنابراین هزینه کم و مقرون به صرفه، وزن سبک، سرعت بالای ساخت، حمل سریع و راحت قطعات و اجزای تشکیل دهنده و امکان نصب انواع جرثقیل ها بر روی آن از امتیازات و محاسن این نوع از سازه های صنعتی در بین افراد به شمار می آید.

سوله UBM

سوله یو بی ام (ubm) :
یکی دیگر از انواع سازه های صنعتی که می توان از آن به عنوان سازه های قوسی شکل نیز نام برد و امروزه در صنعت ساخت و ساز کاربرد فراوانی داشته، سازه یو بی ام است. این نوع سازه وزن بسیار کمی داشته و سقف آن را به صورت U شکل و یا قوس مانند طراحی می کنند.

ورق های گالوانیزه با ضخامت حداقل 1.5 میلیمتر و همچنین عرض 1 متری از جمله متریالی که در ساخت سقف این سازه مورد استفاده قرار می گیرد. در یک دسته بندی کلی اگر بخواهیم از ویژگی های مهم سازه یو بی ام یاد کنیم می توان به مقاومت بسیار بالا، وزن کم و همچنین عدم استفاده از میلگرد، جوشکاری و پروفیل به هنگام ساخت آن اشاره کرد.

سازه تیر ورقی

سازه تیر ورقی :

سازه تیر ورقی از دیگر انواع سوله های صنعتی به شمار آمده که در ساخت آن از رورق هایی از جنس فولاد ( ورق سیاه ) استفاده می شود.
امروزه این نوع سازه های صنعتی با توجه به پیشرفت و تغییراتی که در ساخت سازه های فلزی صورت گرفته؛ کمتر مورد استقبال قرار گرفته و در ساختار آن باید متناسب با طرح مورد ، ورق های سیاه فولادی را برش داده و با کمک دستگاه آن ها را بهم جوش داد. سپس بعد از اتصال کلیه قاب ها و ستون ها به یکدیگر، سازه مورد نظر را در محل مشخص به کمک پیچ و مهره به یکدیگر متصل می کنند.

این سازه از جمله سازه های سنگین به شمار آمده و هم از نظر جابجایی و هم هزینه با توجه به متریال زیاد مورد استفاده برای آن ساخت همزمان با بالا رفتن قیمت آهن جهانی نسبت به دوران گذشته و همچنین محدودیت در اعمال دهانه ها ومقاومت پایین و … دیگر ساخت و اجرای این نوع سازه های صنعتی به افراد توصیه نمی شوند.

تفاوت سوله سبک با سنگین

امروزه سازه های سبک با توجه به قیمت مقرون به صرفه خود در مقایسه با سازه های سنگین تر بسیار مورد استقبال و توجه قرار گرفته اند. سازه های سنگین نیاز به متریال بیشتر و مقاوم تری داشته و تهیه این نوع متریال با توجه به شرایط اقتصادی کشور ممکن است که هزینه های گزافی را بر روی دوش سازنده متحمل شود.
بنابراین سازه های سبک با توجه به استحکام و کیفیت مطلوب خود و همچنین عدم محدودیت در استفاده و اجرای سریع و راحت آن ها برای انواع کاربری نظیر سوله های ورزشی و …. در این حوزه بیشتر مورد توجه قرار می گیرند.

سوله های ورزشی از جمله سازه هایی هستند که هم می توان در ساخت آنها از فلز و هم از بتن استفاده کرد. از همین رو امروزه برای ساخت مکان های ورزشی از سازه فلزی به دلیل هزینه مقرون به صرفه و اجرای راحت تر نسبت به ساختار بتنی استفاده می کنند.
در ساخت سالن های ورزشی باید ابعاد استاندارد برای فعالیت در هر حوزه ورزشی را مد نظر قرار داد و همچنین علاوه آن فضایی را برای حاشیه زمین، حد استاندارد زمین تا دیوار سـوله ، محل استقرار تماشاچیان و … در نظر گرفت.

قیمت سوله

قیمت انواع مختلف سوله:

هر یک از مراحل مختلف طراحی و اجرای سازه های فولادی برای کاربری های گوناگون نظیر کارخانه، تالار، سالن ورزشی و …. تابع شرایط مختلفی است که از جمله این شرایط قیمت تمام شده برای تهیه مصالح و متریال مورد نظر و همچنین ابعاد و اندازه و نوع سازه ای که باید بر حسب خواسته مالک و محاسبات طراح در آن محل اجرا شود.

بنابراین با توجه به نوسانات بازار ارز و شرایط اقتصادی کشور که بر روی هر یک از این عوامل تاثیر بسزایی دارند؛ نمی توان قیمت مشخص و تعیین شده ای را برای شما عزیزان تعیین کرد. بهتر است در خصوص کسب اطلاعات دقیق تر در زمینه انواع سوله و قیمت اجرا و ساخت آن با توجه به شرایط مورد نظر با مشاوران ما در این مجموعه در تماس باشید.

اشتراک گذاری این صفحه